Ana Sayfa
Duyurular
Kahramanmaraş Depremi Hakkında

Kahramanmaraş Depremi Hakkında

6 Şubat 2023'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 Mw büyüklüğünde,  9 saat sonrasında da merkezüssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 7.6 Mw büyüklüğünde meydana gelen iki deprem 10 ilimizde yıkıcı hasara neden olmuştur.

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Emiroğlu, Doç. Dr. Sedat Sert, Dr. Öğr. Gör. Tuba Tatar, Dr. Öğr. Üyesi Aydın Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Hakan Öztürk, Gaziantep ilinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD Koordinatörlüğünde yürütülmekte olan hasar tespit çalışmalarına katkı sağlamaktadırlar.

Diğer taraftan, yaşanan deprem nedeniyle tüm Türkiye'de insanlar oturdukları binaların depremlere karşı dayanıklı olup olmadıklarını merek etmekte ve korkmaktadır. Bu sebeple yapıların deprem güvenilirliğinin anlaşılması hususunda dikkat edilmesi gereken önemli konular ile ilgili öğretim üyelerimizin uyarıları aşağıdaki gibidir.

- Binaların deprem performansı asla sadece gözle incelemeyle belirlenemez,
- Binanızın projesine uygun yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gereklidir, 
- Binanızdan beton numuneleri alınarak malzeme deneylerinin yapılması gereklidir, 
- Binadaki taşıyıcı sistem elemanlarındaki (kolon, perde vs) donatıların tespit edilmesi gereklidir, 
- Binanın oturdugu zeminin incelemesi gereklidir, 
- Binanızın ayrıntılı bilgisayar analizlerinin yapılması gereklidir.

- Bina deprem performansını belirlemede sadece bu konuda en az yüksek lisans veya doktora yapmış uzman mühendisler ile bu alanda akademik çalışma yapmış uzman üniversite hocalarına güveniniz.
- Bu iş tecrübe ve uzmanlık gerektirir, sadece hazır paket programları kullanırak yapılan performans değerlendirmeleri güvenilir sonuçlar vermeyebilir. 

Lütfen bu konuda dikkatli olalım ve yeni mağduriyetler oluşmasın.

Fotoğraflar